Розділи

    • 03 серпня 2020

    Ботулізм – підступна хвороба.

    Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

    Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше – овочів та грибів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

    Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

    Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

    Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

    Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

    Симптоми ботулізму:

    ·                    порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,

    ·                    сильно виражена сухість у роті,

    ·                    важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)

    ·                    підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,

    ·                    запаморочення,

    ·                    короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),

    ·                    ураження м’язів шиї та кінцівок.

    Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

    Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

    Протягом 2019 року в Вінницькій області зареєстровано 10 потерпілих від захворювання на ботулізм.

    В 2018 році  захворіло на ботулізм  7 осіб, в тому числі 1 дитина.

    Назви міст,  районів

    2018 рік

    2019 рік

    Кількість

    потерпілих

    В т.ч.

    дітей

    померло

    В т.ч.

    дітей

    Кількість

    потерпілих

    В т.ч.

    дітей

    померло

    В т.ч.

    дітей

    м. Вінниця

    1

    -

    -

    -

    1

    -

    -

    -

    м. Ладижин

    Барський

    1

    -

    -

    -

    Бершадський

    Вінницький

    район

    1

    -

    -

    -

    Гайсинський

    Жмеринський

    1

    1

    -

    -

    Іллінецький

    Козятинський

    1

    -

    -

    -

    Калинівський

    1

    -

    -

    -

    1

    -

    -

    -

    Крижопільський

    Липовецький

    1

    -

    -

    -

    Літинський

    Могилів-

    Подільський

    Муровано-

    Куриловецький

    2

    -

    -

    -

    Немирівський

    Оратівський

    Піщанський

    1

    -

    -

    -

    Погребищенський

    Теплицький

    Томашпільський

    Тростянецький

    Тульчинський

    2

    -

    -

    -

    Тиврівський

    Хмільницький

    Чернівецький

    1

    -

    -

    -

    1

    -

    -

    -

    Чечельницький

    Шаргородський

    Ямпільський

    1

    -

    -

    -

    Всього по

    області

    7

    1

    -

    -

    10

    -

    -

    -

    Динаміка захворюваності ботулізмом за 2015-2019 роки

    Роки

    2015

    2016

    2017

    2018

    2019

    Всього за 5 років

    Всього захворіло

    7

    6

    12

    7

    10

    42

    в  т.ч. дітей

    1

    1

    -

    1

    -

    3

    Померло

    -

    1

    1

    -

    -

    2

    в т.ч. дітей

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    За останні п'ять років  по області зареєстровано 42 потерпілих, в тому числі 3 дітей. Два  випадки смертельних серед дорослих (2016р. – Шаргородський район, 2017 рік – Калинівський район).

    Всі випадки захворювань зареєстровані в побуті. Характерною особливістю для населення області, зокрема в сільській місцевості, є приготування в домашніх умовах консервованих грибів, м'ясних, рибних, овочевих консервованих продуктів харчування, приготування яких проводиться з порушенням технологічних регламентів і санітарних норм, що призводить до забруднення їх ботулінічною паличкою та продукування ботулотоксину.

    Харчові продукти, що спричинили захворювання ботулізмом в 2018 - 2019 роках 

    Продукти

    2018

    2019

    М’ясні консерви домашнього приготування

    57,1%

    (4 потерпілих вживали)

    20%

    (2  потерпілих вживали)

    Рибні консерви домашнього приготування

    14,3%

    (1 потерпілий вживав)

    -

    Гриби консервовані

    -

    50%

    (5 потерпілих вживали)

    Риба в'ялена

    -

    10%

    (1 потерпілий вживав)

    Риба солена

    -

    10%

    (1 потерпілий вживав)

    Інші продукти

    28,6%

    (2 потерпілих вживали)

    10%

    (1потерпілий вживав)

    Із числа захворілих в 2019 році : 6 – з важким перебігом захворювання  (60%), 4 - із середнім перебігом захворювання (40%).   В 2018 році : 1 захворілий з важким перебігом (14,3%) , 4 – з середнім перебігом (57,1%)  та 2 – з легким перебігом захворювання (28,6%).

    В 2019 році  захворілим вводився протиботулінічний гептовалентний антитоксин:

    -           в 1  день госпіталізації – 3 особам

    -           на другий день – 4 особам

    -           на третій день – 2 особам

    -           не вводився взагалі – 1 особі

    Враховуючи ту обставину, що основними продуктами, які були джерелом інфікування, є консервовані, виготовлені в домашніх умовах, не виражений сезонний фактор уражень.

    За останні  два роки  захворювання виникали на протязі всього року.  

    Вже за 7 місяців   2020 року  зареєстровано 7 потерпілих  (2 перехідні з 2019 року, за встановленим остаточним діагнозом) від захворювання на ботулізм, в тому числі 1 дитина (Вінницький район). 1 доросла особа 59 років померла (Калинівський район). Потерпілі вживали в їжу  м'ясні консерви, м'ясні продукти, рибу в'ялену  домашнього приготування.

    Із числа захворювань 2 - з важким перебігом та 5 -  з середнім перебігом захворювання.

    Профілактика ботулізму

    Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

    ·         в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,

    ·         м"ясних та грибних консерв,

    ·         консервів домашнього виробництва,

    ·         якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,

    ·         якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

    При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.