Розділи

    • 01 грудня 2022

    Всесвітній день боротьби зі СНІДом

    1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Традиційно у Вінниці у ці дні працювала мобільна лабораторія, де усі охочі могли зробити експрес-тести. Цього року у зв’язку з війною, лабораторія не виїжджатиме, але тестуватимуть усіх охочих у Клінічному Центрі інфекційних хвороб.

    Тести безкоштовні, здати тест можна з 28 листопада по 2 грудня, з 8:00 до 16:30.

    В Україні гасло цьогорічного Всесвітній день боротьби зі СНІДом звучатиме так: «Війна і ВІЛ  -  виклики часу. Давайте перемагати разом!». Через війну епідеміологічна ситуація із поширенням ВІЛ в Україні погіршилася. 

    За даними Центру громадського здоров’я за січень-жовтень 2022 року офіційно зареєстровано 10239 випадків ВІЛ-інфекції, що на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Це означає, що кожна п’ята людина, яка могла бути діагностована, не дізналася про свій ВІЛ-статус через війну. 

    Як повідомляють в обласному департаменті охорони здоров’я та реабілітації на Вінниччині цього року вперше було офіційно зареєстровано 201 ВІЛ-інфіковану особу. Вперше діагноз СНІД встановлено 123 пацієнтам. За цей період померло 68 ВІЛ-інфікованих людей, в тому числі від СНІДу -19 осіб.

    Під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я області наразі перебуває 3301 ВІЛ-інфікованих пацієнти, в тому числі з діагнозом СНІД 1566 осіб. Загалом на антиретровірусному лікуванні перебуває наразі 2282 пацієнти, в тому числі 53 дитини.

    Пройдіть тестування на ВІЛ і запросіть свого партнера або партнерку долучитися. У разі позитивного результату тесту вас одразу ж проконсультують та запропонують вам розпочати лікування. 

    Пройти тестування на ВІЛ можна у:

    -свого сімейного лікаря;

    -найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті «Довіра»;

    -у будь-якому закладі охорони здоров’я України, що надає медичну допомогу в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, у тому числі амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу;

    -неурядових організаціях;

    Також можна замовити оральний тест на ВІЛ та пройти за його допомогою самотестування за посиланнями prozdorovia.in.ua (опція замовлення тесту відкрита для людей, які заповнили анкету ризику та отримали високий та середній результат) та oraltest.org.ua.

    Якщо ви живете з ВІЛ, не забувайте про щоденний прийом антиретровірусної терапії.  Антиретровірусна терапія в Україні безоплатна.

    Також Центр громадського здоров’я за підтримки проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» розробив платформу findart.phc.org.ua та чат-бот у Telegram t.me/HIV_AIDS_bot. Ці ресурси допоможуть людям, які живуть з ВІЛ, знайти АРТ там, де вони зараз — в Україні або за кордоном.

    #ЗдоровішіРазом

    Джерело: https://www.facebook.com/vinobldoz

    https://www.facebook.com/moz.ukr

    https://phc.org.ua/news/vsesvitniy-den-borotbi-zi-snidom-yak-ukrainci-protidiyut-vil-pid-chas-viyni

    Сайт Клінічного Центру інфекційних хвороб

    http://aidscenter.org/

    Телефон для довідок - (0432) 56-64-05, 56-64-06.

    Більше інформації про тестування у відео:

    Наші ресурси:

    www.cgz.vn.ua

    https://youtube.com/channel/UClqgHWnGoo3My5OwHLj37eA

    https://www.instagram.com/cdc_vinnytsia

    https://www.facebook.com/CDCVinnytsi