Розділи

    • 21 січня 2020

    Міністерство охорони здоров’я України спільно з Центром громадського здоров’я інформує про розвиток ситуації з поширення нового коронавірусу (nCoV)

    Станом на 20 січня у Китаї в м. Ухвань та за межами країни офіційно зареєстровано 205 лабораторно підтверджених випадків інфекційної хвороби, викликаної новим коронавірусом (nCoV). Троє людей померли, 170 пацієнтів госпіталізовано. Випадки захворювання серед осіб, які приїхали з м. Ухань, було зареєстровано у Таїланді (2), Японії (1) та Південній Кореї (1).

         Усі симптоми у осіб, які захворіли, з’явилися в період між 8 грудня 2019 року та 18 січня 2020 року. Медичними службами було встановлено та обстежено 817 близьких контактів. Період медичного спостереження за контактними особами становить 14 днів.  90 осіб ще залишаються під медичним наглядом,  за 727 особами завершився період спостереження. Позитивних результатів на nCoV не було виявлено.

        Оптовий базар морепродуктів м. Ухань було закрито з 1 січня 2020 року. За даними муніципальної комісії з охорони здоров'я зразки, відібрані з базару, дали позитивний результат на nCoV.

        Центр громадського здоров’я МОЗ України як визначений національний координатор Міжнародних медико-санітарних правил офіційно повідомив Прикордонну службу України, керівників обласних та Київського міського лабораторних центрів МОЗ України, а такожкерівників структурних підрозділів охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій про ситуацію з коронавірусом в Китаї та про актуальні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

            З метою раннього виявлення можливих випадків nCoV на території України та вжиття відповідних протиепідемічних заходів підготовлено практичні рекомендації щодо:

    1. Епідеміологічних та клінічнічних критеріїв визначення випадку коронавірусної інфекції (nCoV).

    2.   Клінічного ведення пацієнтів, що відповідають визначенню випадку коронавірусної інфекції (nCoV).

    3.     Переліку виробів медичного призначення, необхідних для роботи з пацієнтом з підозрою на nCoV.

    4.     Вимог з дотримання правил інфекційного контролю у закладах охорони здоров’я, де перебувають пацієнти з підозрою на nCoV.

    5. Комунікаційних матеріалів для інформування населення щодо профілактичних заходів.

          Генеральний директор ВООЗ скликає на 22 січня засідання комітету з надзвичайних ситуацій у зв’язку з новими випадками хвороби та заявами про можливу передачу збудника інфекційної хвороби від людини до людини.

           Наразі із залученням працівників ВООЗ та CDC все ще тривають розслідування щодо встановлення причин виникнення і факторів передачі інфекції, визначення меж осередків та масштабів поширення інфекційної хвороби, викликаної новим коронавірусом (nCoV).

        Міністерство охорони здоров’я України нагадує про основні заходи профілактики, яких необхідно дотримуватись при відвідуванні країн, де були зареєстровано випадки nCoV:

    ·   уникати тісного контакту з людьми,  що мають симптоми  гострої респіраторної інфекції;

    ·    частіше мити рук з милом, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їх оточенням;

    ·  уникати тісного контакту з тваринами на фермах або у дикій природі;

    · люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки при кашлі (не підходити надто близько до співрозмовників, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

    Рекомендації:

               Базуючись на наявних доказах та інформації, ВООЗ розробила перелік рекомендацій.

              У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:

    -          уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;

    -          мийте руки з милом після торкання тварин або продуктів тваринного походження;

    -          уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що можливо проживають на території зооринку;

    -          не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;

    -          уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті або частинах предметів магазину або зооринку;

    -          уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти  сире м’ясо, м’ясні субпродукти,  молоко  та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

    Рекомендації для груп ризику:

          Групам професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) слід дотримуватись таких правил:

    -          слідкуйте за належною особистою гігієною;

    -          використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;

    -          уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте захисне спорядження;

    -          дезінфікуйте та мийте захисне спорядження щоденно;

    -          зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки у відведеному місці на роботі для попередження можливого інфікування через захисне спорядження інших осіб;

    -          мертві тварини повинні бути безпечно похованими або знищеними;

    -          будьте уважними та інформуйте про будь-які нетипові захворювання у тварин відповідні інстанції.