Розділи

    • 04 жовтня 2022

    Фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб щоденно проводять дослідження радіаційного фону.

    Моніторинг здійснюється як у Вінниці, так й в районах нашої області.

    Так за період з 26.09.2022 по 03.10.2022 р. виконано 297 вимiрiв радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0.10 мкЗв/год до 0.16 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

    Лабораторно досліджено 308 проб води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів. За результатами досліджень встановлено:

    -296 (96,1%) відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» по всіх дослiджених показниках.

    -12 (3,9%) не відповідає вимогам ДСанПiНу 224-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води призначеної для споживання людиною» за показниками: каламутність (комунальні водогони смт. Літин та м. Гайсин) , перманганатній окиснюваності (інтегральний показник органічного забруднення) - м. Хмiльник КП «Хмільникводоканал», загальній жорсткості по сухому залишку (комунальні водогони міст Могилів-Подільський).

    Зазначені відхилення пов'язані із забрудненням р. Південний Буг, стоком органічних забруднень у володжерело, з опадами та внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровiднiй мережі через міграційні процеси.

    Лабораторно досліджено 2 проби води з громадських криниць області на санітарно-хiмiчнi та бактерiологiчнi показники. За результатами досліджень - 1з відхиленням від вимог ДСанПiНу 2.2.4-171-10 «Гiгiєнiчнi вимоги до води питної, призначеноï для споживання людиною» по жорсткості (м. Могилів-Подільський).

    Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми.

    Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою.

    Попереджаємо про необхiднiсть кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням. Надавайте перевагу бутильованій воді та водi на розлив.

    Варто додати, що дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження і дозиметричного контролю, готові взяти участь у проведенні відповідних лабораторних та інструментальних досліджень за зверненням територіальних органів ДСНС та військово-цивільних адміністрацій.

    Більше інформації на наших онлайн ресурсах:

    www.cgz.vn.ua

    https://youtube.com/channel/UClqgHWnGoo3My5OwHLj37eA

    https://www.instagram.com/cdc_vinnytsia

    https://www.facebook.com/CDCVinnytsia