Розділи

    • 13 вересня 2022

    Моніторинг стану питної води та радіаційного фону у Вінницькій області станом на 13.09.2022

    За даними Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб  за період з 05.09. по 12.09.2022р. виконано 297 вимірів радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,10 мкЗв/год до 0,17 мк3в/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

    Лабораторно досліджено 294 проби води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів. За результатами досліджень встановлено:

    -276 (93,9%) проб відповідають вимогам ДСанПiНу 2.2.4-171-10 «Гiгiєнiчнi вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по всіх досліджених показниках;

    -18 (6,1%) проб не відповідає вимогам ДСанПiНу 2.2.4-171-10 Гігієнічні  вимоги до води питної призначеної для споживання людиною за показниками:

    -каламутність (комунальний водогін м. Калинівка),

    -перманганатнiй окиснюваності (інтегральний показник органічного забруднення) м. Хмiльник КП «Хмільникводоканал» та комунальний водогін м. Калинівка,

    -сухому залишку, загальнiй жорсткості та вмісту нітратів (сiльськi водогони сiл Немерче та Сліди Могилів-Подільського району).

    Зазначені відхилення пов'язані з «цвітінням» р. П. Буг, стоком органічних забруднень у вододжерело та внаслідок господарської дiяльностi, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровідній мережі через міграційні процеси.

    Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми.

    Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області с контрольованою. Попереджаємо про необхідність кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням!

    Надавайте перевагу бути й воді та водi на розлив!

    Більше інформації на наших ресурсах:

    www.cgz.vn.ua

    https://youtube.com/channel/UClqgHWnGoo3My5OwHLj37eA

    https://www.instagram.com/cdc_vinnytsia

    https://www.facebook.com/CDCVinnytsia