Розділи

    • 25 липня 2022

    Моніторинг радіаційного фону Вінницької області станом на 25.07.2022

    За даними ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за період з 18.07 по 25.07.2022р. виконано 297 вимірів радіаційного фону в населених пунктах області.

    Показник становить від 0,1 мкЗв/год до 0,2 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

    Лабораторно досліджено 381 пробу води з водогонів області на санітарно – хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів. За результатами досліджень встановлено:

    - 362 (95,0%)проб відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по всіх досліджених показниках;

    - 19(5,0%) проб не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за показниками:

    загальна жорсткість, каламутність (комунальний водогін м. Могилів-Подільський; комунальні водогони м. Калинівка, смт.Літин, смт.Чернівці, );

    перманганатна окиснюваність (інтегральний показник органічного забруднення) - м. Хмільник КП «Хмільникводоканал», комунальний водогін м. Калинівка.

    Зазначені відхилення пов'язані з природним вмістом солей жорсткості та стоком органічних забруднень у водо джерело внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровідній мережі через міграційні процеси.

    Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми.

    Лабораторно досліджено 2 проби води з громадських криниць області на санітарно – хімічні та бактеріологічні показники. За результатами досліджень встановлено:

    - 2 (100,0%) проби відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;

    Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою.

    Попереджаємо про необхідність кип’ятіння та відстоювання води перед вживанням!

    Надавайте перевагу бутильованій воді та воді на розлив!