Розділи

    • 22 червня 2022

    День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

    22 червня український народ вшановує пам’ять мільйонів співвітчизників, життя яких обірвала Друга світова війна. 

    81 рік тому, о 04:00 ранку, попри Договір про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом, німецькі війська атакували кордони СРСР. Саме цього дня 1941 року розпочалася нова фаза Другої світової війни, яка захопила територію сучасної України.

    Для нашої держави період з 1941 по 1945 рік – не лише участь у найкривавішому і масштабному конфлікті 20 століття, але й національна трагедія. Адже Україна була включена до СРСР  і повинна була відстоювати інтереси цієї держави, до того ж, частина українців призивалися в радянську армію, а частина - перебували в рядах УПА, захищаючи свою країну від загарбників. Наші громадяни стали свідками руйнівної «сили» обох тоталітарних режимів.

    Українці  зазнали чимало трагічних випробувань: руйнування та спалення сіл і цілих міст, голокост, голод, розстріли мирного населення, катування у концтаборах.  І це далеко не повний список звірств, яким піддавався український народ.

    Тому наш обов’язок - зберегти пам’ять про воїнів-визволителів, які вигнали ворога з нашої землі та здобули перемогу в жахливій війні,  не забувати про мільйони цивільних, які стали жертвами військових дій, а також тих, хто загинув на полі бою - як військових, так і медичних працівників.

    Варто зазначити, що  дату 22 червня для вшанування жертв війни  визначили не одразу. Лише у 2000 році під тиском громадських організацій ветеранів війни,  жертв нацистських переслідувань та інших Леонідом Кучмою був підписаний відповідний указ.

    Проте ми уявити не могли, що через 22 роки ця дата перетвориться з історії на реальність. Адже ранком 24 лютого, країна прокинулася під вибухи снарядів та ракет.  Лише цього разу в обличчі зла – російський агресор, що подібно до нацистів 81 рік тому, також нищить міста і села, руйнує домівки та обриває життя мирних жителів та захисників.

    Російська пропаганда десятиліттями  використовувала трагедію Другої світової війни у своїх цілях, применшуючи роль інших народів у перемозі над нацизмом та наголошуючи на «особливості» росіян які врятували світ від чуми нацизму, а також активно вибудовувала образ спадковості між радянськими солдатами та російськими військовими, які наче б то «воюють з фашизмом», але в нових реаліях.  Зрозуміло, що подібні безпідставні звинувачення у фашизмі є лише прикриттям імперських амбіцій РФ.

    Сьогодні, вже як 119 днів сини та доньки українського народу зі зброєю в руках боронять рідну землю від нових зазіхань російського загарбника, захищають територіальну цілісність, нашу свободу і незалежність України.

    За даними ООН станом на 22 червня від початку війни в Україні загинули щонайменше 4 600 мирних жителів та ще 5 711 людей отримали поранення. При цьому в організації наголошують, що реальні цифри – значно вищі.  Також з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підтверджено загибель 12 цивільних медичних працівників. Такі дані оприлюднили у МОЗ станом на 19 червня. У Міністерстві зазначають, що на жаль, ця цифра значно вища.

    Сьогодні ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. І ми обов'язково здобудемо перемогу.

    Вічна пам'ять полеглим! Честь і слава всім живим героям!

    Джерело: https://moz.gov.ua/

    https://ukraine.un.org/uk