Розділи

    • 17 червня 2022

    Їсти овочі щодня – найкорисніша для здоров’я звичка

    Овочі завжди відігравали важливу роль у житті людей. Вживання овочів приносить користь, покращує здоров’я, зміцнює імунну систему, адже вони є життєво важливим джерелом поживних речовин, які часом важко або неможливо отримати з тваринної їжі. Овочі є замінником шкідливих цукрів та жирів, які можуть накопичуватися в організмі.

    Поживні речовини, які містяться в овочах можуть запобігти серцевим захворюванням і зменшити втрату кісткової маси, компенсувати цукровий діабет і навіть покращити здоров’я волосся і шкіри. Дуже важливо вміти максимально використовувати властивості овочів і якнайчастіше вживати їх. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я люди повинні вживати щодня не менше 400 грамів овочів та фруктів (картопля не враховується, адже містить крохмаль).

    На Вінниччині найпоширенішими овочами є капуста, морква, цибуля, часник та червоний буряк, гарбуз та чимало інших. Деякі овочі уже доступні, інші - з’являться пізніше. Більшість овочів приносить користь організму.

    До прикладу капуста містить велику кількість клітковини, яка прискорює виведення холестерину. У моркві міститься чимало різних вітамінів і мікроелементів (магній, калій, кальцій).

    Головною цінністю цибулі є фітонциди, які вбивають грибки й бактерії. Тобто, цибуля захищає нас від безлічі захворювань.

    Найкраще вирощувати власні овочі та фрукти або купувати овочі на ринках у фермерів. Адже в магазинні продукти зазвичай можуть підлягати обробці шкідливими речовинами для збереження «товарного вигляду».

    До речі, якщо Вам необхідно перевірити харчові продукти, а також овочеві культури на наявність залишкової кількості пестицидів, нітратів, на вміст міді, свинцю, кадмію, цинку та інших небезпечних речовин, звертайтеся у ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб». Фахівці лабораторії санітарно-гігієнічних та фізичних досліджень проведуть усі необхідні дослідження Ваших харчових продуктів.

    Варто зазначити, що кампанії з підтримки та збільшення вживання овочів проходять в Австралії, США, Великобританії, Франції, Німеччині та інших країнах у різних варіаціях. В Україні подібної програми немає, проте чи не варто перейняти ідею щоденного вживання овочів? Продовжуйте їсти свіжі овочі протягом усього року, частину яких можна заморозити, щоб їсти взимку.

    Також варто не забувати про раціональне харчування, де овочі посідають одне з провідних місць. Вживання здорової їжі, ретельна обробка овочів, відмова від шкідливих звичок та фізична активність – найкраща профілактика багатьох небезпечних неінфекційних та інфекційних захворювань.

    Більше інформації на нашому сайті: http://cgz.vn.ua/

    Джерело: https://www.daysoftheyear.com/

    https://phc.org.ua/