21 жовтня - Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань
Йод потрібен організму для утворення достатньої потреби кількості гормонів щитоподібної залози в організм. Хронічна недостатність йоду в організмі спричиняє негативний лавиноподібний вплив на усі функції організму, знижає імунітет. Особливо страждають при йододефіцитах вагітні та жінкі, які годують немовлят, а також діти віком від 6 до 16 років.
Наслідки нестачі йоду в організмі:
-збільшення щитоподібної залози (зоб);
-рак щитоподібної залози;
-порушення обмінних процесів;
-затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
-зниження розумової активності у дорослих;
-загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
-погіршення пам’яті, слуху, відчуття постійної втоми, слабкість, депресія,
-підвищення холестерину;
-сухість шкіри, втрата її еластичності;
-порушення роботи кишківника, відчуття холоду;
-різке зниження чи підвищення маси тіла;
Перш за все, потрібно пам’ятати, що лише фахівець може визначити ознаки йододефіциту і надати необхідні рекомендації щодо вживання йоду. Отже, варто звернутися до свого сімейного лікаря та лікаря-ендокринолога.
Також вінничани, що мають порушення роботи щитоподібної залози та інші ендокринні захворювання, можуть отримати допомогу у Вінницькому обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центрі. Це один з найбільших в Україні медичних закладів, що надає високоспеціалізовану медичну допомогу хворим з ендокринною патологією.
Профілактика йододефіциту
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Також щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
-морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
-білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
-морську капусту (ламінарію);
-овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
-фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
-яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи.
Варто не забувати й про регулярні обстеження у фахівців, адже своєчасне виявлення ендокринних патологій дозволить якісніше й швидше їх лікувати.
Корисні посилання:
Про роботу КНП «Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр вінницької обласної ради» на сайті https://vokvec.itmed.org/ та сторінці Центру у FaceBook https://www.facebook.com/vinendocentr
Більше інформації:
https://youtube.com/channel/UClqgHWnGoo3My5OwHLj37eA