Розділи

    • 21 жовтня 2022

    21 жовтня - Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань

    Йод потрібен організму для утворення достатньої потреби кількості гормонів щитоподібної залози в організм. Хронічна недостатність йоду в організмі спричиняє негативний лавиноподібний вплив на усі функції організму, знижає імунітет. Особливо страждають при йододефіцитах вагітні та жінкі, які годують немовлят, а також діти віком від 6 до 16 років.

    Наслідки нестачі йоду в організмі:

    -збільшення щитоподібної залози (зоб);

    -рак щитоподібної залози;

    -порушення обмінних процесів;

    -затримка росту та інтелектуального  розвитку у дітей;

    -зниження розумової активності у дорослих;

    -загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);

    -погіршення пам’яті, слуху, відчуття постійної втоми, слабкість, депресія,

    -підвищення холестерину;

    -сухість шкіри, втрата її еластичності;

    -порушення роботи кишківника, відчуття холоду;

    -різке зниження чи підвищення маси тіла;

    Перш за все, потрібно пам’ятати, що лише фахівець може визначити ознаки йододефіциту і надати необхідні рекомендації щодо вживання йоду. Отже, варто звернутися до свого сімейного лікаря та лікаря-ендокринолога.

    Також вінничани, що мають порушення роботи щитоподібної залози та інші ендокринні захворювання, можуть отримати допомогу у Вінницькому обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центрі. Це один з найбільших в Україні медичних закладів, що надає високоспеціалізовану медичну допомогу хворим з ендокринною патологією.

    Профілактика йододефіциту

    Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Також щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

    -морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);

    -білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);

    -морську капусту (ламінарію);

    -овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);

    -фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);

    -яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи.

    Варто не забувати й про регулярні обстеження у фахівців, адже своєчасне виявлення ендокринних патологій дозволить якісніше й швидше їх лікувати.

    Корисні посилання:

    Про роботу КНП «Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр вінницької обласної ради» на сайті https://vokvec.itmed.org/ та сторінці Центру у FaceBook https://www.facebook.com/vinendocentr

    Більше інформації:

    www.cgz.vn.ua

    https://youtube.com/channel/UClqgHWnGoo3My5OwHLj37eA

    https://www.instagram.com/cdc_vinnytsia

    https://www.facebook.com/CDCVinnytsia